Blog

Čokoládový likér z žitné Not Just Mom

Nejlepší vánoční čokolikér

Letos jsem na svoje poměry nějak extrémně napřed. Nejen že mám den před Ježíškem zabalený skoro všechny dárky, ale dokonce jsem včera došila ten poslední handmade. Taky jsme večer s velkou slávou přivlekli domů strom. Ráda bych řekla stromeček, ale ten kmen o průměru dvou dětských hlav takový označení prostě popírá.

Abych nebyla moc v klidu (protože na to já o vánocích nejsem zvyklá a mohlo by mě to úplně vystresovat), vymyslela jsem, že zítra budeme my ženy u večeře mít nový outfity. S tukanama a koloušema. Slavnostní prostě. Mám na to 24 hodin a spoustu likéru, takže zatím hýřím optimismem.

Abyste hýřili taky, budete potřebovat:Čokoládový likér z žitné Not Just Mom

  • 400 ml smetany na šlehání
  • 50 ml mléka
  • 100 g čokolády (tmavá, bílá, nebo klidně namíchat)
  • 100 g cukru moučka
  • 200 ml žitný
  • perníkový koření, skořice, vanilkový lusky, nebo cokoli

Základem je žitná. Pálenka, která se vyráběla už ve středověku, a proto to vlastně ani není chlast, ale tradice. Navíc chutná trochu jako pendrek, a to je ta pravá sranda.

Během uplynulých několika let jsem udělala zásadní obejv. Žitná není ani in, ani cool, ani fancy. Pijou jí starý dědci a proto se málokde prodává. Pokud (tak jako já) chodíte do hospod zásadně přes den a navíc s dětma, nejspíš jdete někam, kde se vaří a nekouří.
Tak přesně tam žitnou neseženete.
Je to natolik neatraktivní nápoj, že ho dokonce neprodávaj ani velký hypermarkety. V Albertu na mě koukali jako na psychopata, co si shání flašku konzumního lihu, kterou do sebe hodlá otočit někde tajně mezi regálama a v Tescu o něčem takovým nikdy neslyšela dokonce ani paní vedoucí.

Ještě že máme tu Jednotu. Oni sice nemaj olivy, mozzarelu, 90%ní čokoládu, kokosový mlíko v plechovce, ani kuskus, ale žitnou jo!
Spousty žitný! Takže hurá do Jednoty a můžete se na to vrhnout. Za pět minut je hotovo
(to říkám vždycky, co?)
Čokoládový likér z žitné Not Just MomSmetanu a mléko zahřejte s cukrem v hrnci. Když se rozpustí, přidejte čokoládu a koření a chvíli před dovařením i žitnou. Hotovo.

Bílý likér dělám s perníkovým kořením. Hnědý se skořicí. Nebo vlastně možná naopak. Dobrý je oboje. Čokoládový likér z žitné Not Just MomNa zdraví, vánocům zdar a likérům obzvlášť!

A dejte vědět, jak vám chutnal – zatím se totiž nenašel nikdo, kdo by si (i po počáteční nedůvěře) nenalil ještě do druhý nohy 😉

Odpovědět